Brussel, interieurontwerp schoenwinkel

Renovatie en inrichting van een schoenenwinkel, Brussel

Situatie:

De opdracht bestond erin om de zonering van de schoenenwinkel aan te pakken, en om het gedateerde interieur te moderniseren. De ruimte van de schoenenwinkel was tijdens een vorige verbouwingsfase ontstaan door een combinatie van 2 panden. Dit was nog steeds merkbaar in de ruimte: Omdat er geen duidelijke afbakening van de verschillende zones was voor etalage, passen en betalen, was het werken in de winkel niet echt praktisch. Ook, omdat er een beperkte plafondhoogte beschikbaar was, moest er gezocht worden naar meer openheid en plaats voor de klanten om zich aangenaam in de winkel te kunnen bewegen.

Actie:

De dwarse wand (een overblijfsel van de vroegere opdeling in 2 panden) wordt weggehaald. Door de winkel over de volledige diepte volledig vrij te maken kan de beschikbare ruimte veel logischer ingedeeld worden. Wanneer de klant de winkel binnenkomt, kan deze onmiddelijk alle schoenen zien, die langs de wanden links en rechts opgesteld staan. Anderzijds, is er vanaf de kassa die achteraan opgesteld staat ook steeds een overzicht op de gehele winkel. De legplanken voor de schoenen zijn maatwerk. Met dit vast meubilair worden de kolommen, en balken ook weggewerkt. De éne keer achter een grote spiegelwand, de andere keer achter een lichte wand met magneische verf. De zitbanken zijn op een gelijkaardige manier in het meubel geïntegreerd. Het was de bedoeling om met het meubilair en een simpel kleurenpallet (groen, gebroken wit, en eik) een samenhangend en praktisch interieur te creëren. Op die manier kunnen de structurele elementen (kolommen, balken) behouden blijven zonder dat ze afbreuk doen aan de ruimte. Door te werken met veel indirect licht (vb. LED onder de legplanken) vallen de schoenen op, maar op een subtiele manier. Alles wat niet moet opvallen wordt weggewerkt: De achterste wand van de winkel, met grote kasten voor administratie, een deur naar de woonruimte, etc. wordt met een behangpapier met opvallende print bekleedt. Het ronde zitmeubel dat centraal in de winkel staat werd rond een bestaande kolom opgebouwd. Er werd gezocht naar een opstelling waarbij de klanten handig gebruik kunnen maken van deze zitbank om te passen, maar waarbij men wel nog makkelijk rond het meubel kan circuleren.

Sleutelinterventies:

1/ De wanden links en rechts multifunctioneel inzetten: als etalage, tijdelijke afzetruimte voor schoenen die gepast worden, en spiegel voor tijdens het passen.
2/ Door de grote spiegels (van vloer tot plafond) voelt de winkel veel ruimer aan
3/ Een accentwand achteraan, met een behang met grote print, zorgt voor samenhang. De deur naar de woning, de kasten voor administratie etc. zijn hierin opgenomen en lijken onzichtbaar.

 

Fotografie Tom De Visscher