Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/7/6/4/tube-architecten.be/httpd.www/frontend/cache/compiled_templates/c787efc920c252a544eb5c20410808ce_projects.tpl.php on line 75 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/7/6/4/tube-architecten.be/httpd.www/frontend/cache/compiled_templates/c787efc920c252a544eb5c20410808ce_projects.tpl.php on line 86 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/7/6/4/tube-architecten.be/httpd.www/frontend/cache/compiled_templates/1c324451d0e9daf0722947fbe29605b3_category_navigation.tpl.php on line 2 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/7/6/4/tube-architecten.be/httpd.www/frontend/cache/compiled_templates/c787efc920c252a544eb5c20410808ce_projects.tpl.php on line 75 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/7/6/4/tube-architecten.be/httpd.www/frontend/cache/compiled_templates/c787efc920c252a544eb5c20410808ce_projects.tpl.php on line 86

Gent, restauratie gevel, renovatie en interieurontwerp rijwoning

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/7/6/4/tube-architecten.be/httpd.www/frontend/cache/compiled_templates/3ef701214e0adf2abb8a4deff0b24258_detail.tpl.php on line 9
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/7/6/4/tube-architecten.be/httpd.www/frontend/cache/compiled_templates/3ef701214e0adf2abb8a4deff0b24258_detail.tpl.php on line 202

Gevelrestauratie en renovatie woning M.D. uit A. te G.

Situatie:

Ontworpen door Geo Henderick, en gelegen in de Interbellumwijk vlakbij het Sint Pietersstation, werd deze woning gebouwd als middelste van drie. Het hoofdvolume van de woning bestaat uit twee kamers, van elkaar gescheiden door het trappenhuis. Achter het hoofdgebouw staat een bijbouw die een keuken op het gelijkvloers en badkamer op de verdieping bevat. Oorspronkelijk bevond zich naast deze bijbouw een smal koertje, dit werd enkele decennia na het bouwen dichtgemaakt. De woning beschikt over een klein tuintje. Op het gelijkvloers heeft de woning te kampen met een gebrek aan licht en ruimte. De zolder en verdieping 2 zijn niet in gebruik.De gevel van de woning is een beschermd stadzicht maar was in slechte staat. Het originele houten schrijnwerk werd in de jaren '80 vervangen door aluminium ramen.

Actie: 

Samen met de bouwheer streeft Tube naar meer functionaliteit, licht, ruimte, thermisch en akoestisch comfort. Tube streeft ernaar om de ongebruikte ruimtes te activeren. Afbraak van een deel van de aanbouw zal de woning met leven injecteren. Er is geopteerd om de actieve woonfuncties op de eerste verdieping te organiseren. De twee kamers worden door het trappenhuis heen met elkaar te verbonden. Op het gelijkvloers is een zware ingreep gepland, de aanbouw wordt op deze bouwlaag afgebroken. In het hoofdvolume van de woning, in de kamer achteraan, wordt de zitruimte georganiseerd. Deze ruimte staat met veel zicht en licht, in contact met de groter geworden tuin. Via het open gemaakte trappenhuis staat deze zitruimte in contact met de leefruimtes op de eerste verdieping.

Sleutelinterventies:

1/ Door het gelijkvloers van de hoge bijgebouw af te breken wordt de tuin twee keer zo groot en kan het daglicht diep in de woning.
2/ Op de eerste verdieping worden, met een beperkte ingreep in de ruwbouw, één geheel gemaakt van de 2 kamers en het trappenhuis. In de aanbouw op dit niveau zijn de opbergruimtes en het toilet ondergebracht. De badkamer op deze verdieping is verplaatst naar de zolder. De 3 tot 4 slaapkamers bevinden zich op verdieping 2 en op de ruime zolder.
3/ De gevel, met nadruk op het schrijnwerk, werd in oorspronkelijke staat hersteld met maximale aandacht voor energie- en comforteisen van de bewoner.
4/ In de voorgevel ontbraken draagbalken boven de raamopeningen. Het metselwerk rustte rechtstreeks op de ramen. Tijdens de restauratie is een metaalstructuur ingewerkt die dragend is zodat het schrijnwerk, wanneer nodig, veilig kan worden vervangen.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/7/6/4/tube-architecten.be/httpd.www/frontend/cache/compiled_templates/c787efc920c252a544eb5c20410808ce_projects.tpl.php on line 127 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/7/6/4/tube-architecten.be/httpd.www/frontend/cache/compiled_templates/c787efc920c252a544eb5c20410808ce_projects.tpl.php on line 138
Notice: Undefined variable: _SESSION in /customers/7/6/4/tube-architecten.be/httpd.www/frontend/core/engine/page.php on line 124