Nevele, ontwerp woning

Woning KH, Nevele

Situatie:
Het bouwterrein is gelegen op een verkaveling vlakbij de dorpskern. De vraag van de bouwheer was om een woning binnen de standaardverkavelingsvoorschriften te ontwerpen met de leefruimtes op de eerste verdieping en met een maximaal contact met de tuin.

Actie:

Het ontwerp is opgevat als een L-vormig volume met een open zadeldak. Naar de straatzijde toe is de woning gesloten. Aan de tuinzijde is ze open. Eén vleugel van de L is evenwijdig met de straat en herbergt op het gelijkvloers 3 slaapkamers en een bureauruimte. Op de verdieping is de woonkamer gesitueerd. De anderevleugel is rechts op het terrein gesitueerd. Op het gelijkvloers zijn er de inkomhal en de verschillende bergruimtes. Op de verdieping zitten de technische ruimtes met toilet en de keuken. In de oksel van de L-vorm, aan de tuinzijde, is op het gelijkvloers een extra laag volume met daarin de master bedroom en een ruime badkamer.  Bovenop dit volume is een dakterras dat de verbindinglangs buiten maakt tussen woonkamer en keuken. Beide vleugels vormen een open ruimte. Door de L-vorm zijn de functies visueel van elkaar gescheiden.

Sleutelinterventies:

1/ De opvatting van het volume liet toe om op een open wijze verschillende functies aan elkaar te koppelen.

2/ Het buitenterras op de eerste verdieping verbindt de beide vleugels en biedt een aangenaam zicht op de tuin. De bouwheer gebruikt deze plek heel intens als 'extra' leefkamer.

3/Door de vorm van dakranden aan de zuidwestzijde wordt op een onopvallende manier luifels gecreëerd.

 

Fotografie Tom De Visscher