Wachtebeke, studie passieve woning

Nieuwbouw vrijstaande woning, Wachtebeke

Situatie:

De aangekochte grond maakt deel uit van een verkaveling, meerbepaald een zone voor aaneengesloten bebouwing. Niet alleen kroonlijsthoogte, de helling van het dak... maar ook materiaalgebruik waren bepaald in de verkavelingsvoorschriften. De bouwheer wenst een kleinere woning te bouwen als maximaal toegelaten en met een moderne vormgeving. Tube streeft een compacte woning na met een optimaal ruimte-gebruik.

Actie:

Door op het gelijkvloers de leefruimtes aan de zuidgerichte tuin te koppelen kunnen in de achtergevel 3 grote raampartijen geplaatst worden. Deze zorgen niet alleen voor contact met de tuin, maar ook voor zonnewinsten in de winter. Door een grote vide langs deze gevel te voorzien kunnen de ramen dubbelhoog zijn en zijn de leefruimtes voor een gedeelte open tot in de nok. Langs de vide wordt een eenvoudige passerel ontworpen die de slaapkamers ontsluit. De passerel vervangt de traditionele, donkere gang: doorzicht, daglicht en contact staan hier centraal. Zo kan de oppervlakte die de circulatie inneemt sterk ingeperkt worden, en zijn de slaapkamers nog ruim genoeg, ondanks de vide.

Van bij het begin wordt ook over de structuur nagedacht: Er worden 3 portieken in de woning voorzien die de overspanningen beperken. Bij elke portiek hoort een bepaalde functie: op het gelijkvloers is dit vb. de badkamer rechts, het bureau centraal, en de keuken links. Door de portieken evenwijdig met de zijgevel te plaatsen, blijft de woning open van voor tot achter: Bij het binnenkomen heb je een zicht op de eetruimte en tuin, vanuit het bureau houd je contact met de leefruimte, vanuit de keuken heb je een wijds zicht op de ganse woning, etc. Op het eerste en tweede verdiep vormen de portieken de scheiding tussen de slaapkamers.

De grote raamopeningen en portieken zijn ook de bepalende factor bij het uitwerken van de gevels. Eenvoudige en hedendaagse materialen geven de woning vorm. Eeenvoud siert is hierbij het uitgangspunt. De garage en berging, die buiten het beschermd volume liggen, worden met hout bekleed.

Sleutelingrepen:

1/ Compactheid en oriƫntatie worden van bij het begin ingezet en geven het ontwerp mee vorm

2/ Een logische structuur met portieken reduceert het aantal binnenmuren en zorgt voor openheid binnen het ontwerp, zowel verticaal als horizontaal.

3/ Een hedendaagse woning binnen de verkavelingsvoorschriften